Αλεξανδρής: «Όλοι είμαστε Αρειανοί και αγαπάμε την ομάδα. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βοηθήσει οικονομικά!»

0
204
Αλεξανδρής: «Όλοι είμαστε Αρειανοί και αγαπάμε την ομάδα. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βοηθήσει οικονομικά!»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο «τίγρης» του ελληνικού μπάσκετ και πρώην προπονητής του Άρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Έχει «κλέψει» το ποδόσφαριο πρακτικές και τακτικές από το μπάσκετ έτσι;

Βεβάιως και έχει «κλέψει» και ήταν η εξέλιξη του ποδοσφαίρου να ακολουθήσει την τακτική του μπάσκετ. Εγώ εντυπωσιάζομαι γιατί είχα και προσωπική εμπειρία, την έχω καταθέσει και δημόσια. Όταν ήμουν προπονητής στον ΠΑΟΚ και είχαμε πάει στην Ιταλία για προετοιμασία, ζήτησε να μου μιλήσει ο προπονητής ποδοσφαίρου, να του γράψω κάποια συστήματα γιατί μπορεί να τα εφαρμόσει στο ποδόσφαιρο.

Σχετικά με τις άμυνες;

Όχι, κυρίως για τα επιθετικά συστήματα και ειδικά αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στο μπάσκετ, το back door, το πίσω σκριν κτλ. Όλα αυτά τα έχω δει σε στημένες φάσεις στο ποδόσφαιρο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός, να μην πούμε και για τον Αλκέτα; Που ήταν και δικό μας «παιδί».

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Άλκέτα.

Ο Αλκέτας έλεγε πως η εξέλιξη του ποδοσφαίρου, είναι όταν θα αντιγράψει το μπάσκετ. Όπως επίσης έλεγε πως το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι στην Αφρική.

Άρα πολλά από αυτά που βλέπουμε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι «copy-paste» του μπάσκετ έτσι; Τηρουμένων των αναλογιών πάντα..

Πάντα, αν και είναι μεγάλο το γήπεδο, είναι μεγάλες οι αποστάσεις και δεν μπορούν όλα να εφαρμοστούν με την πλήρη εικόνα τους. Πρέπει να είναι πιο συγκεγκριμένος ο χώρος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Υπάρχει τεράστια αγωνία και από πλευράς κόσμου για τον μπασκετικό Άρη. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την αγωνία;

Σαφώς και την συμμεριζόμαστε. Εγώ έχω και την «ευτυχία» να μαθαίνω από πρώτο χέρι λεπτομέρειες.

Δηλάδη;

Από τον εξ’αγχιτείας αδερφό μου τον Χάρη Παπαγεωργίου. Μιλάμε σχεδόν καθημερινά, ανταλλάσσουμε απόψεις, τον βοηθάω σε κάποια κομμάτια που θέλει την εμπειρία μου. Χαίρομαι που βρίσκεται εκεί. Έχει και ο ίδιος αυτή την αγωνία, παλεύει καθημερινά με τους ανθρώπους που έχουν μείνει. Σίγουρα είναι μια δύσκολη καμπή αυτή την στιγμή γιατί όλοι «πουλάνε μυαλό».

Καλό το μυαλό, αλλά εδώ χρειάζονται χρήματα και γι αυτό γίνεται μεγάλος λόγος έτσι;

Ακριβώς. Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Λεφτά όμως έχεις; Εκεί πηγαίνει ο σύγχρονος αθλητισμός. Βλέπεις ομάδες που δεν έχουν επενδυτή ή μεγάλο χορηγό, φυτοζωούν.

Το ζητούμενο στον Άρη είναι να βρεθούν χρήματα άμεσα, εσείς γνωρίζετε κάτι παραπάνω;

Το να βοηθήσουν, ενοούν να παρεβρεθούν στα παιχνίδια και να κάτσουν στις καρέκλες μπροστά, τις βελούδινες. Αυτό εννοούν σαν βοήθεια. Βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι Αρειανοί που είναι στην αφάνεια, δεν θέλουν να επιδεικνύονται όπως ο Θανάσης Πλιάκης, παλιότερα ο Τάκης Γεωργούλης κι άλλοι, που συνδράμουν στις δύσκολες στιγμές και μένουν στο «περιθώριο» χωρίς να θέλουν να φανούν. Εγώ έτσι εννοοώ τους «Αρειανούς».

Ειδικά ο Θανάσης Πλιάκης βοήθησε πάρα πολύ έτσι;

Φυσικά. Εμένα με έφεραν από το Μαρούσι που ήμουν το 2010 ο Πλιάκης με τον Γεωργούλη. Και ήρθα για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Και τότε όμως στα δύσκολα, με μπαν κτλ έτσι;

Ναι και εγώ ήμουν με το μπαν αλλά τότε είχαμε το περιθώριο να πάρουμε παίκτες που δεν είχαν παίξει στην Ευρώπη και ένα καλοκαίρι έκατσα και είδα 250 dvd για να επιλέξω τους παίκτες που τελικά έφερα.

Άρα γνωρίζετε και εσείς, πως όταν χρειάστηκε, 1-2 άνθρωποι βοήθησαν οικονομικά έτσι;

Αν εγώ είχα την οικονομική ευχέρια, θα πήγαινα να βοηθήσω γιατί πολλοί έχουν βοηθηθεί και έχουν βγάλει λεφτά από τον Άρη και στην δύσκολη στιγμή, δεν ήταν εκεί. Εγώ θέλω να δίνουν το «παρών» και στις δύσκολες στιγμές, όχι μόνο στις γιορτές. Και δεν χρειάζεται απαραίτητα να δώσουν λεφτά. Η παρουσία και μόνο πολλές φορές είναι καταλυτικό στοιχείο για να συσσπειρώσει τον κόσμο και να βοηθήσουν πολύ περισσότεροι από ότι είναι τώρα.

Ένα μήνυμα σας έλεγε το εξής: «Έτοιμες οι λύσεις, αν τούς γυρίσεις ανάποδα ένα ευρώ δεν θα πέσει. Με ξένα κόλυβα μνημόσυνο θέλουν να κάνουν μερικοί;» Θέλετε κάτι να πείτε με αυτό;

Φυσικά. Έτσι είναι, αν δεις ποιοι σηκώθηκαν ποιοι μίλησαν και τι είπαν.. Όλα τα παρακολουθούμε και όλα τα ξέρουμε. Δεν ζούμε σε παράλληλο σύμπαν.

Ειπώθηκε ότι υπάρχει διάδοχη λύση. 

Ποιοι είναι αυτοί όμως; Τι λεφτά θα καταθέσουν; Τι έχουν να κάνουν; Όταν βρέθηκε ο Γουλιέλμος, όλοι τον στήριξαν, όλοι ήταν κοντά του. Τώρα που ο άνθρωπος δυσκολεύεται, όλοι έχουν εξαφανιστεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Απο ποιους αποτελείται το συμβούλιο;

Πιστεύετε πως στην αρχή της χρονιάς έγινε το λάθος;

Εγώ κρίνω τα γεγονότα όπως έχουν εξελιχθεί. Έχω άποψη αλλά επειδή δεν ήμουν παρών, δεν θέλω να την εξωτερικεύσω.

Ένας πετυχημένος άνθρωπος πρέπει να ακούει χίλιες απόψεις αλλά να εμπιστεύται 1-2 φίλους του  έτσι;

Ακριβώς. Εγώ για να φτάσω στο επίπεδο που έφτασα, είδα κάποιους ανθρώπους. Όλους τους ακούς, φιλτράρεις αυτά που λένε και μετά έχεις και κάποιους ανθρώπους που τους εμπιστεύεσαι περισσότερο.

Εμείς πήραμε και θέση και είπαμε πως όποιος έχει λύσεις, να έρθει ακόμη και εδώ, να καταθέσει σχέδια. 

Έτσι ακριβώς και χαίρομαι που δίνεις βήμα για να μιλήσουν όλοι γιατί αυτό είναι και το σωστό. Πάντα πρέπει να υπάρχει αντίλογος γιατί ό,τι λέμε, το λέμε με καλοσύνη και όχι για να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Επειδή έχω αναπτυξει μεγάλη δραστηριότητα και λόγω του χρόνου, υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επικοινωνούν καθημερινά μαζί μου και μου καταθέτουν απόψεις.

Τι σας λένε;

Πολλά και δεν μιλάμε μόνο για αθλητικά θέματα, αλλά και για κοινωνικά και πολιτικά. Αλλά στο θέμα του Άρη σαφώς και ανησυχούν. Και αυτούς τους ανθρώπους δεν τους έχουν εμπιστοσύνη.

Όπως;

Όπως κάποιος που έχει πολύ μεγάλη αγάπη για τον Άρη, δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα. Εγώ δεν είμαι αντίθετος αν κάποιος πάει να προσφέρει και να πληρωθεί και ας είναι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος αλλά να βγει και να το πει δημόσια. Γιατί αν έχεις την ανάλογη θέση, πρέπει να πάρεις και την ανάλογη αμοιβή. Να αφαιρέσεις χρόνο από το σπίτι σου την οικογένειά σου, να λύσεις πολλά προβλήματα. Δεν είμαι αντίθετος.

Ειλικρίνεια δηλαδή και ξεκάθαροι όροι έτσι;

Φυσικά. Και εμένα μια φορά μου ζήτησε ο Γουλιέλμος να μιλήσουμε και δεν πήγα, γιατί δεν είχα διάθεση. Είχα διάθεση να βοηθήσω αλλά δεν είχα διάθεση να πάω να εμπλακώ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Γιατί όταν πας κάπου, πρέπει να ξέρεις τι αρμοδιότητες θα έχεις, να είναι «εγγράφως». Καταγεγραμμένα, για να υπάρχουν στοιχεία για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τα σωματεία. Αλλιώς δεν θα πάει καμία ομάδα μπροστά.

Είχε μπει ως πρώτο ζητούμενο να είσαι Αρειανός, σαν να είναι το «κλειδί» που ανοίγει όλες τις πόρτες. Αλλά το ζητούμενο είναι ποιος θα βοηθήσει και οικονομικά.

Έτσι ακριβώς είναι. Όλοι είμαστε αρειανοί και αγαπάμε τον Άρη, θέλουμε να τον δούμε να προοδεύει και όλα τα τμήματα. Να δώσουμε επίσης συγχαρητήρια στον Γιάννη τον Ψηφίδη του Ερασιτέχνη που αγωνίζεται.

Το θέμα είναι ότι δεν αρκεί μόνο ο Ψηφίδης έτσι;

Έτσι ναι, πρέπει να λέγονται αυτά με το όνομα τους. Εμείς έχουμε ζήσει τον Άρη παλιότερα με δεκαπενταμελή συμβούλια που κάθε ένας είχαν και ένα τμήμα και έτσι δούλευε ο Άρης. Τώρα είναι δύσκολο να βρεθούν ανάλογοι άνρθωποι και λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά πάντα υπάρχουν. Απλώς θέλει ψάξιμο.

Θέλουν να έχουν τον Άρη ως ένα «κλειστό κλαμπ». Αυτό όμως το πλήρωσε ο Άρης έτσι;

Ο Άρης έκανε πρωτοποριακές κινήσεις, ήταν από τα πρώτα σωματεία που οργάνωσε την λέσχη, αλλά δεν είχαν συνέχεια αυτά τα «ανοίγματα» γιατί ίσως ήταν και λάθος εποχή. Είναι δύσκολο σήμερα να βρεις αλλτρουιστές, να μπουν σε ένα σωματείο και να προσφέρουν να βοηθήσουν. Τέτοιοι πρέπει να βρεθούν και χορηγοί φυσικά που θα εμπιστευοτύν αυτούς τους ανθρώπους για να μεγαλουργήσει ο Άρης, γιατί μπορεί.

Ο Χάρης Παπαγεωργίου είναι μια «ασφαλής» επιλογή έτσι; 

Ο κόσμος λέει πως είναι εικονική η παρουσία του. Ο Χάρης όμως υπογράφει. Αν δεν υπογράψει αυτός, τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί. Θέλουν να υποβαθμίσουν την παρουσία του αλλά καλό θα ήταν να σκεφτούν πρώτα. .

Απαξιώθηκε και το νέο δοικητικό συμβούλιο. Εσείς τι πιστεέυτε;

Εγώ δεν είμαι δογματικός. Περιμένω να δώ την παρουσία του καθενός και μετά να κρίνω. Σαφώς και έχουν μια κοινωνική παρουσία όλοι τους αλλά όλοι κρίνονται από την στιγμή που θα αναλάβουν κάποιο πόστο.

Σας εμπνέει εμπιστοσύνη ο κύριος Γουλιέλμος;

Σχετικά με χθες, θα συμφωνήσω με τους περισσότερους ότι δεν έδωσε λύσεις και απαντήσεις αλλά μέχρι τώρα την παρουσία του θα την κρίνω εποικοδομιτική, βοήθησε στην δύσκολη στιγμή. Δεν μπορείς να του αφαιρέσεις αυτή την συμμετοχή που έχει μέχρι τώρα. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος και εσείς είστε θα μπορούσαμε να πούμε από τους «πατριάρχες» των πάγκων;

Εγώ χαίρομαι πολύ που είναι ο Σούλης προπονητής, τον είχα και εγώ προπονητή.

Γιατί χαίρεστε που είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος προπονητής του Άρη;

Είναι ένα έμπειρος προπονητής, έχει δώσει δείγματα εδώ και χρόνια. Για εμένα ήταν «σωσίβιο» για αυτό το συμβούλιο που έγινε στον Άρη για τον Γουλιέλμο, διότι αν πήγαινε με άλλο όνομα προπονητή, δεν θα έφτανε εκεί. Είδα και την παρουσία του στο γήπεδο. Νομίζω θα βάλει σε τάξη την ομάδα.

Σχόλια